Skip to content Skip to footer

BERGGRENSKA GÅRDEN

Berggrenska Gården, grundad av den framgångsrike affärsmannen Anders Berggren år 1816, har en rik historia som sträcker sig över flera århundraden. Efter att ha köpt tomterna 3 och 4 år 1807 och låtit uppföra det imponerande tvåvåningshuset av stadsmuemästaren Loëll, blev gården hem åt Berggren och hans familj.

Efter Anders Berggrens bortgång år 1848 drevs Rederi Anders Berggren & Compani vidare av hans son Anders Johan och änkan Jeanette. År 1855 hotades gården av en brand, men tack vare modiga sjömän lyckades man rädda den från total förstörelse.

Under nästan 80 år fungerade gården som skola, från 1890-talet till början av 1980-talet. Borgarskolan var en av de skolor som hade sin verksamhet här, vilket ledde till ombyggnationer och förändringar i byggnadens utseende.

Senare ombyggnationer har bevarat gårdens karaktär samtidigt som moderniseringar har gjorts för att möta nya behov. 1984-1986 genomfördes omfattande restaureringar och ombyggnader, inklusive inredning av den västra flygeln till ett café. Idag står Berggrenska Gården som en symbol för Gävles historia och fortsätter att vara en viktig del av stadens kulturarv.

Berggrenska Gården har också förvandlats till en pulserande restaurang och bar under sommarmånaderna, där Gävles invånare och besökare kan njuta av enastående mat och drycker i en historisk och charmig miljö. Med en varierad meny och en avslappnad atmosfär är det den perfekta platsen att koppla av och njuta av goda stunder tillsammans med vänner och familj.

MAT OCH DRYCK

VAD SERVERAR VI?

Hos oss hittar du en varierad meny med allt från fräscha snacks och förrätter till smakrika huvudrätter och desserter. Vi använder lokala råvaror för att skapa rätter av högsta kvalitet. Njut av god mat och dryck på vår uteservering under strålande solsken. Välkommen!

Öppettider

Söndag: Stängt

Måndag: Stängt

Tisdag: Stängt

Onsdag – Lördag : 16:00 – Sent

Kontakta oss

Kyrkogatan 14, 803 20 Gävle

restaurang.berggrenska@gmail.com

026 – 10 72 60

Följ oss på sociala medier!

© Berggenska . All Rights Reserved.